Jak vybrat pivo?

I způsob čepování ovlivňuje výslednou chuť piva.

Říká se mu tekuté zlato, ale ve skutečnosti zlatou barvu vůbec mít nemusí. Vždyť máme i černé a řezané pivo. A také existují piva s různou stupňovitostí a rozličnými způsoby kvašení a různé druhy - nepasterizované pivo, nefiltrované a piva s různou hořkostí. Vybírejte pečlivě.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 7 minut

Druh piva

Ležák

Ležák je spodně kvašené pivo s dlouholetou tradicí. Po kvašení měsíc odpočívá, a proto se mu říká ležák. Ležáky dělíme do čtyř druhů: světlý, bock, märzen, dortmudský ležák.

  • 11° nebo 12°

  • Světlý i tmavý

  • V Česku má více než 100letou tradici


Výčepní pivo

Výčepní pivo je určeno ke konzumaci v restauračních zařízeních, neboť se čepuje z velkoobjemových nádob.

  • 8 ° až 10 °

  • Určeno pro sud nebo tank

  • Intenzivně prokvašené


Silné pivo

Silné pivo charakterizuje jeho výrazná chuť a hustá bílá pěna.

  • Je hořké

  • Plná chuť

  • 13 ° a více


Plné pivo

Plné pivo je svrchně kvašené, ale můžeme mezi tento typ zařadit i některé ležáky.

  • Mívá 11 ° a 12 °

  • Hustá pěna

  • Výrazná chuť

A samozřejmě si můžete dát před jízdou nealkoholickou verzi piva, tzv. nealko pivo. Ale pamatujte, že i nealko pivo obsahuje stopové množství alkoholu, nejčastěji 0,5 %. Nebo si nakupte dia a bezlepková piva, která mohou konzumovat i cukrovkáři a lidé s intolerancí na lepek.

Pivo se kvasí třemi způsoby - svrchním, spodním nebo spontánním kvašením.

Typy piva

K dostání jsou u nás také speciální piva, která mají například čokoládovou, medovou či karamelovou příchuť. Pochutnat si ovšem můžete i na pivu:

  • IPA - světlé nebo polotmavé pivo; svrchně kvašené; s vyšším obsahem alkoholu
  • APA - není tak silné jako IPA
  • ALE - bývá vysokostupňové, je proto silnější
  • Stout - tmavé pivo, které se vyrábí z praženého sladu, ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek; má hustou pěnu a tmavou barvu
  • Pšeničné pivo - vyrábí se z pšenice či pšeničného sladu
  • Radler - ochucená ovocná piva, která mají příchuť malin, ostružin nebo třeba bezinky
  • Žitné pivo - připravuje se z žita; pivo je velmi jemné
  • NEIPA - tomuto pivu se také říká hazy IPA; vyrábí se z ovesných a pšeničných vloček; má nižší hořkost a tropickou chuť
  • EPA - svrchně kvašené pivo s vysokým podílem pšenice a dalších obilovin, například ovsa
  • Porter - tmavé chmelové pivo, které v sobě nese sladovou příchuť; velmi silné
  • Nefiltrované pivo - pivo se po uvaření a uležení ihned prodává bez toho, aniž by proběhla pasterizace a filtrace

Nepasterizované pivo - druhy

Pasterizace je forma konzervování potravin, včetně piva, podobně jako filtrace. K tomu dochází krátce před stáčením do sudu či lahví přes “pastér” (případně lze pasterizovat až v nádobě). Zatímco filtrace odstraní kvasinky a jiné mikročástice, čímž získá nezakalenou barvu, u pasterizace se pivo zahřívá, čímž se zastaví všechny živé procesy. Teplota a doba zahřívání se liší podle stáčení do sudu, či lahví a díky tomuto ošetření může pivo dosáhnout trvanlivosti až jednoho roku. Cenou za to je ovšem ztráta chutí a “živosti” piva. Proto se nepasterizované pivo těší takové oblibě a hospody sázejí na nákladné tanky, ve kterých zpravidla najdete nepasterizované pivo.

Najdete spoustu druhů nepasterizovaných piv, mezi nejoblíbenější patří:

  • IPA - světlé nebo polotmavé pivo; svrchně kvašené; s vyšším obsahem alkoholu.
  • Stout - tmavé pivo, které se vyrábí z praženého sladu, ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek; má hustou pěnu a tmavou barvu.
  • Ležák - spodně kvašené pivo, které měsíc po kvašení odpočívá.

Způsob kvašení

Rozeznáváme tři způsoby kvašení.

  • Svrchně kvašená piva

Svrchní kvašení se odvíjí od chování kvasinek Saccharomyces Cerevisiae na konci hlavního kvašení. Na hladině se tvoří kvasnice, které vytvoří souvislou vrstvu. Pivo se připravuje při teplotě 15 až 20 °C.

  • Spodně kvašená piva

Spodně kvašená piva se vyrábí tak, že kvasinky pracují při nižší teplotě, obvykle při 8 až 14 °C. Takto se vyrábí ležáky a výčepní piva.

  • Spontánně kvašená piva

Spontánně kvašené pivo se vaří tak, jak mu to zrovna umožňují aktuální podmínky. Pivo tedy zkvasí na základě toho, jaké bakterie jsou zrovna ve vzduchu a co bylo v sudech předtím, než se do nich dostalo pivo. Tato piva jsou velmi oblíbená například v Belgii.

Objem

Kupujete pivo jen pro sebe nebo se chystáte na velkou rodinnou oslavu či svatbu? Obvykle se setkáte s těmito objemy:

Nyní se podíváme na samotný objem nádob, v nichž se pivo přechovává.

Typ balení Objem
Lahvové pivo 0,5 l či 0,33 l
Pivo v plechovce 0,33 l
Basa 20 lahví po 0,5 l
Speciální lahvové pivo 0,7 l či 0,75 l
Štěně - malý pivní sud Do 30 l
Klasický pivní sud 50 l nebo 60 l

Hořkost

Říká se, že dobré pivo je vždycky hořké. Pravdou ovšem je, že existují i piva sladká, na kterých si mnozí z nás také rádi pochutnají. Hořkost posuzujeme podle IBU (International Bitterness Unit), oficiální měrné jednotky hořkosti.

Hořkost Pivo
30 IBU Český ležák
40–80 IBU Středně hořké pivo IPA
80–100 IBU Hořké americké pivo APA
100–1000 IBU Extrémně hořký speciál
I podle pěny můžete posoudit kvalitu piva.

Stupňovitost a obsah alkoholu

Stupňovitost

Stupňovitost správně nazýváme extraktem původní mladiny (EPM). Stupeň piva ovšem není to samé jako obsah alkoholu. Vyjadřuje procentuální obsah látek, především cukru, které se při vaření uvolní ze sladu do mladiny. Platí pravidlo, že čím více sladu pivo obsahuje, tímvyšší stupňovitost. Například 10° pivo obsahuje 10 % těchto látek.

Označení piva Stupňovitost (EPM)
Stolní pivo Do 6 %
Výčepní pivo 7–10 %
Spodně kvašené pivo 11–12 %
Svrchně kvašené pivo 11–12 %
Silné pivo 13 % a více
Vyberte si pivo dle stupňovitosti

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu se nejčastěji pohybuje mezi 0,5 % až 20 %, česká piva jsou ale výrazně slabší a nejčastěji obsahují 4 až 6 % alkoholu.

Stupňovitost piva Přibližný obsah alkoholu
Nealkoholické Do 0,5 %
Radler 1,5–2,5 %
8 ° 3–3,4 %
10 ° 3,5–4,5 %
11 ° 4,6–4,8 %
12 ° 4,9–5,3 %
13 ° a více 5,5 % a více
Vyberte si pivo podle obsahu alkoholu
Sklenice se stopkou se hodí k podávání belgického piva.

Obal

Chcete-li si pivo koupit v obchodě, pak se nejčastěji setkáte s:

  • Plastovými lahvemi - do těchto lahví jsou balena levnější piva; případně je používají malé pivovary
  • Skleněnými lahvemi - čepují se do nich piva ve střední a vyšší cenové třídě; ve většině případů jsou vratné
  • Kovové plechovky - plní se pivem v přetlakové atmosféře

Dále také seženete dárkové balení piva, speciální sety a pivo v malých i větších soudcích. K dispozici je vám taktéž multipack.

Barva

Barva se odvíjí od toho, z jakého sladu je pivo vyrobeno. Hodnocení se provádí na základě normované stupnice EBC (European Brewery Convention).

  • Světlé pivo - pivo se připravuje ze světlých sladů
  • Polotmavé pivo - v tomto případě jsou světlé slady doplněny jantarovými, karamelovými či barevnými slady
  • Tmavé pivo - vaří se stejně jako polotmavé pivo
  • Řezané pivo - když smícháte světlé a tmavé pivo, vznikne vám řezané

Země původu

Pivo si pochopitelně můžete vybrat i v souvislosti s tím, z jaké země pochází. Mezi nejoblíbenější piva patří ta česká, ale pozadu nezůstávají ani piva z Německa, Velké Británie či Irska.

Vyberte si pivo podle země, kde se vaří

Při žádné oslavě by vám neměla chybět pípa na pivo ani další výčepní příslušenství. Nevíte, jak výčepní zařízení vybrat? Přečtěte si našeho rádce Jak vybrat výčepní zařízení.

Trvanlivost

Některá piva můžete uchovávat celá léta, jiná se hodí spíše k okamžité spotřebě:

  • Slabá piva s nízkou stupňovitosti - ty je třeba vypít co nejdříve
  • Hořká nachmelená piva - délka skladování se odvíjí od podmínek skladování a způsobu stáčení
  • Spodně kvašená piva - při teplotě do 5 °C vydrží až 4 týdny
  • Piva s vyšším množství alkoholu - piva s 8% množstvím alkoholu a vyšším lze skladovat několik let
  • Piva určená k dokvašení - hodí se k několikaleté archivaci a nejlépe chutnají krátce před uplynutím expirační doby

Jak chutná pivo nejlépe?

Prozradíme vám pár zajímavostí ze světa piva. Tak můžete překvapit své hosty na každé větší oslavě, kde se rozhodnete hostům podávat pivo.

  1. Pivo musí mít 8 °C.
  2. Sklo, do něhož pivo čepujete, musí být mokré a vychlazené. Proto mějte sklenice či půllitry ponořené ve vodě s ledem.
  3. Sklo udržujte dokonale čisté.
  4. Nikdy nepodávejte pivo, které neperlí. Je staré.
  5. Příliš perlivé pivo zase může způsobit nadýmání.

Na sklenici záleží

Nikdy nečepujte pivo do sklenice, která vám zrovna přijde pod ruku. Každá má svůj účel:

  • Půllitr - čepují se do něj ležáky a světlá piva
  • Pivní pohár - určený na tmavé pivo
  • Štíhlé sklenice s rozšířenou horní částí - vhodné pro pšeničná piva
  • Sklenice se stopkou - pro belgická piva typu ALE

Příslušenství

Rumy

Whisky

Vína

Likéry

Šumivá vína

Ostatní lihoviny

Giny

Pálenky

Vodky

Brandy

Medoviny

Tequily

Absinthy

Vermuty

Cidery

Míchané nápoje

Armaňaky

Nejčastější otázky

Mohu si dát před jízdou dvě a více nealkoholických piv?

Samozřejmě můžete, ač sice malé množství alkoholu většinou obsahují. Ale určitě nic nenadýcháte, a navíc taková piva nijak neovlivňují váš úsudek ani motorické schopnosti.

Kolik procent alkoholu má nejsilnější pivo?

Například skotské pivo End of Historii má 55 % alkoholu a bavorský Schorschbock 57,5 %. Tím nejsilnějším pivem na světě je ovšem skotské pivo Snake Venom, které obsahuje 67,5 % alkoholu.

Co znamená, když čepované pivo neperlí?

Takové pivo už je vyčpělé a staré. Rozhodně ho nepijte.